Kui Jumal on hea ja kõikvõimas, miks siis on kurjust ja kannatust?

Kui Jumal on hea ja kõikvõimas, miks siis on kurjust ja kannatust?

Piibli järgi Jumal ei loonud kurjust ega kannatust. Tema loodud maailm oli täiuslikult hea, kaasa arvatud inimene. Suur osa kannatustest tuleneb aga inimeste kurjast valikust.

Kõik sõjad, mis kunagi toimunud, on algatatud inimeste poolt. Miks? Inimesed on seda nii otsustanud. Tegelikult on inimene juba algusest peale otsustanud kasutada oma vaba valikut kurjasti, olles Jumalale sõnakuulmatu ja toimides tema tahte vastu. Juba esimesed inimesed (Aadam ja Eeva) langesid pattu, alludes saatana ahvatlevale kiusatusele. Igaüks meist on isiklikult selle sõnakuulmatuse „ratifitseerinud”, astudes sama rada. Võõrandudes heast Jumalast on inimene kodunenud kurjusega. Maailm on aga sedavõrd terviklik, et kurjusega kaasneb kannatus.

Milline on Jumala reaktsioon kõige selle suhtes? Piiblis väljendub Jumala sügav kurbus inimese valikute ja eluviisi suhtes. Muidugi võttis Looja riski, kui ta andis inimsoole vabaduse teha elu otsuseid oma voli järgi. Kuid võttes inimestelt võimaluse valikuid ja otsuseid teha, teeks Jumal meist robotid. Kui aga Jumal otsustaks hävitada kogu kurjuse maa pealt, siis poleks homme meist keegi enam siin. Me kõik oleme kurjuse poolt nakatunud ja mõjutatud. Pidi olema parem lahendus.

Kurjuse probleemi lahendamiseks tuli teha midagi väga kardinaalset. Jumal saatis oma Poja elama inimmaailma, kus see koges viletsust, janu, kannatas peksu ja piina. Jeesus mitte ainult ei kogenud kurjust, vaid võttis enda peale inimkonna karistuse, surres ennastohverdavalt inimeste eest. Nüüd on inimesel võimalus pääseda vältimatust kohtust patu ja kurjuse üle, astudes isiklikku ühendusse Jeesuse Kristusega.

Jakob Gill